Çinde üniversitede nasıl okudum?

Çinde üniversitede nasıl okudum?

Çin’e , Çince İçin , Çinceyle… 

Bilemezsiniz, gittiğiniz yolun engebelerini, bilseniz bile; ayağınızın hangi taşa takılabileceğini hangi çukurdan atlayarak geçebileceğinizi tahmin edemezsiniz. Kendinizi hazırlarsınız görebileceklerinize ve görebileceğinizi umduğunuz, yalnız geçmişte gördüğünüz kadardır, yani tecrübeleriniz kadar.

Benim için Çin’e ilk kez gitmek, taşlarla dolu bir yola terlikle çıkmak gibiydi; öyle hazırlıksızdım. İkinci gidişim ise, yaz mevsiminde bile kazak giymek gibiydi; temkinliydim, fazlasıyla. Ama değdi, Çin’de tama etmeyi değil, şükretmeyi,  aslında yağmuru görünce ıslanacağım diye korkmaktansa altında dans etmeyi, öğrendim. Severek, bilerek, isteyerek. Çin’in bana verdiği dersin bittiğini düşündüğümde de Türkiye’ye geri döndüm, yeni bir sayfa açtım.

Peki her şey nasıl başladı? Çin’de Eğitim Düşünenler ne gibi yollar izleyebileceği, Benim Çin Serüvenimin nasıl başladığıyla alakalı adı altında kısa bir bilgilendirme yazısı yazacağım sizlere.

Çin hepimizin bildiği gibi nüfusu 1.5 milyarı aşmış,(dünya nüfusunun %18’ini kapsayan bir oran olduğuna dikkat çekmek isterim) sağlık, sanayi, eğitim gibi sektörle başta olmak üzere, ekonomik açıdan gelişmiş bir ülke. Eyalet sistemiyle yönetilen böylesine kalabalık bir ülkenin kültürünü öğrenebilmek için oralı olmak bile yetmez diye düşünüyorum ki, çok kez rast geldim farklı eyaletten insanların birbirlerinin yemekleri, kültürleri ve insanlarını kolaylıkla ayırt edebildiğine.

Ben Ankara Üniversitesi, Sinoloji bölümü mezunuyum. Sinoloji, Çin dilini ve yazınını konu alan filoloji, bir nevi Çin’in edebiyat ve kültürünün yanında, dilini de inceleyen Eski Klasik Çince metinler ya da Klasik Çince’den, günümüzün Basitleştirilmiş Çince’sine, Çin dili ve kültürünün geçmişten günümüze tüm evrelerini inceleyen ‘Çin Bilimi’ diyebiliriz.

Çince okumak, öğrenmek zor değil bence aslında. Önemli olan doğru insandan, doğru teknikle öğrenmek diyebilirim. Doğru tekniğin ne olduğu da, her bireyin kendi kapasite, öğrenme azmi ve tarzına bağlı olduğu için göreceli bir durum bence. Bu yüzden hep diyorum, Çin ve Çince sabır işidir.

Ankara Üniversitesi’ne ilk başladığım dönemden itibaren belirli dönemlerde HSK ve HSKK (
汉语水平考试汉语水平口语考试) – Çince Konuşma, Yazma ve Dinleme Seviye Sınavları’nın belirli seviyelerini aldım. Ankara için konuşmam gerekirse, bu sınav yılın belirli dönemlerinde HANBAN Konfüçyüs Enstitüsü tarafından, ODTÜ’de  belirli bir ücret karşılığında yapılıyor ve Çin’de burs almanız için aslında ilk basamak olarak sayılıyor. Şu an Türkiye’de diğer illerde de yapılıyor mu bilmemekle beraber, İstanbul’da da yapıldığını fakat diğer şehirlerden arkadaşlarımın bu sınav için Ankara’ya geldiklerini biliyorum. Özellikle bu konuya değinmişken, sınav merkezlerinin çoğaltılması hakkında üniversitelerin, öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin de talep ve istekleriyle bir yol izlenilebilir diye düşünüyorum.
HSK’dan bahsedecek olursak, HSK 1.Seviye’den HSK 6.Seviye’ye kadar bir sınav. HSK1 için ‘Başlangıç’ ve Hsk6 için ‘ustalık’ sınavı diyebiliriz. Fakat hatırlatmam da fayda var ki , bu sınav burslar ve eğitim için en elzem unsurken, Türkiye’de bir kariyer planı hedefliyorsanız işverenin isminden bile haberdar olmadığı YÖK tarafından denklik alamayan kısacası CVnizi dolduracak bir sertifika oluveriyor sadece. Ayrıca her sınav sonucunun sınav tarihinden 1 ay sonra açıklandığını ve sonuç belgenizin,-eğer barajı geçtiyseniz- evinize HANBAN tarafından mühürlü ve isminize özel bir zarfla gönderildiğini ayrıca aldığınız her seviyenin iki yıl geçerliliğinin olduğunu da ekleyeyim.



Çin’de burs imkanlarına bakmak, günümüzde istenilen belgeleri incelemeniz için aşağıya birkaç link ekleyeceğim. Kısaca benim Çin’de eğitim serüvenimden bahsetmek gerekirse, üniversite ikinci sınıfta aldığım HSK3 ile Xiamen Üniversitesi’nden bir yıl tam burs kazandım. Tam burs, okul masrafları, yurt ve aylık size gönderilen karşılıksız burcu tam kapsayan bir burs. Sadece uçak biletlerini kendiniz alıyorsunuz. Fakat, HSK3 ile Xiamen’da bir sene tam burs kazanabilirken HSK5 ile yüksek lisans için bir burs kazanamadım. Yani söylemek istediğim bir bursa başvururken, ne kadar süreli olduğuna, başvuru tarihlerine, geçerlilik merkezlerine kısacası tüm detaylara bakmanızı tavsiye ederim çünkü Çinliler detayları severler ve dikkat ederler. Ben üçüncü sınıfı Çin’de okumak için döndüğümde saydırdığım derslerle bir dönemde tam on iki ders almak zorunda kalmıştım, üstelik bu süreçte hem mezuniyet tezi yazıyordum hem HSK5e hazırlanıyordum hem de bir firmada part-time çalışıyordum. Ve sonra, aldığım burstan sonraki iki sene içerisinde aynı bursa tekrar başvuramayacağımı yani yüksek lisans için şansım olmadığını öğrendim. Ben farklı burslara başvurdum fakat sonra hayat seyrim tamamen değişti ve diğer arkadaşlarım hala burs için sıra beklerken ben önce çalışmak için Jiangsu (
江苏) Eyaletindeki Wuxi ( 无锡 )   şehrine gidip para kazanıp biriktirdikten sonra , Jiangnan Üniversitesi’nde(江南大学) bir yıl ekstra dil kursu alıp ardından yine ayrı üniversitede hayalim olan Endüstriyel Tasarım alanında, kendi imkanlarımla 3 sene yüksek lisans yapmış oldum.

Yani sevgili okuyucu, hayat sana verilmesini beklemek ya da bir şeylerin peşinden delice koşmak değil; her zaman ikinci ve üçüncü seçeneğe sahip olmaktır. Unutmayın, ne kadar çok seçenek o kadar çok güç çünkü seçeneğiniz olursa, düşmekten korkmazsınız.

Umarım, yazım sizler için faydalı olmuştur. Yazarken kelimeler elimden kayıp gidiyor, fazla kısa kesemiyorum sözcükleri, cümlelerimi. Sorunuz olursa bana mail adresimden ulaşabilir, daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz. Çin’de beş sene yaşamış bir insan olarak, ben de detayları severim. Önümüzdeki sayıda bir öğrenci ve çalışan olarak, aslında Çin’de bir Türk olarak tecrübelerimi aktaracağım sizlere.

Sevgiyle kalın bir dahaki yazıda görüşmek üzere.

Other You May Like Blog Posts